sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Syksyn ensimmäinen kokous 17.9.2015

Kun kaikki tahoillaan olivat saaneet oman syksynsä pyörähtämään käyntiin, tapasimme kunnantalolla Lapen ensimmäisessä syyskauden kokouksessa. Puheensorina oli alusta asti aivan yhtä vilkasta, kuin silloin ennen lomiakin.

Tähän ensimmäiseen kokoukseen saimme vieraaksemme Liisa Palvaksen, joka oli Lapen edellinen puheenjohtaja. Vaikka uusi puheenjohtaja neuvostolle valittiin jo kevään kokouksessa, eivät kokousaikataulumme olleet osuneet yksiin kevätkaudella, joten nyt vasta Liisa pääsi vieraaksemme. Liisalla oli tuomisinaan iso kassillinen mappeja, jotka hän luovutti uudelle puheenjohtajalle. Mapit pitävät sisällään kaikenlaista materiaalia neuvoston kuluneilta vuosilta. Vaihdoimme kuulumisia menneistä ja tulevista Lapen tapahtumista. 

Seuraavana asialistalla oli tiedottaminen, niin Lapen sisäinen kuin ulkoinenkin. Jo keväällä keskustelimme pitkään siitä, ettei neuvoston toiminnassa ole mieltä, jolleivat kuntalaiset tiedä siitä. Niinpä ryhdyimme pohtimaan keinoja saattaa toimintamme näkyvämmäksi. Pohdintojen jälkeen päädyimme kokeilemaan blogia yhtenä tiedottamisen väylänä. Blogin sisällöstä, käytännön järjestelyistä ja toteuttamisesta kävimme nyt pitkän ja perustavaa laatua olevan keskustelun. Päätimme jakaa tiedon Lapesta, sekä blogista, kaikille kunnassa toimiville rehtoreille, ja heidän kauttaan toivottavasti myös kaikille koululais-perheille, sekä tämän lisäksi mahdollisuuksien mukaan päiväkoteihin. Jokainen Lapelainen myös tahollaan sitoutui linkittämään blogia kuntalaisten tietoisuuteen erinäisiin sähköisiin yhteisöihin.
Blogin lisäksi otimme käyttöömme Lapen sisäisen viestinnän lisäämiseksi GoogleDrive:n ja sen lukemattomat mahdollisuudet.
Kaiken tämän sähköisen viestimisen lisänä Lapella tietenkin on myös perinteinen paperi-esite, jota kokouspöydällämme oli pinoittain uunituoreena. Nämä esitteet päätyvät ainakin neuvoloihin,  perhekeskuksiin, kirjastoihin ja päiväkoteihin.


Ehdimme kevätkaudella monenlaista, joihin näin syksyn ensimmäisessä kokouksessa oli vielä tarvetta palata. Perhekeskustoiminnan supistaminen ja avoimen varhaiskasvatuksen lastenkerhojen suhdeluvut olivat käsittelyssämme kevään kokouksissa. Päädyimme silloin tekemään valtuustoaloitteen asiasta. Nyt tiedossamme on, että aloite on käsitelty ja sitä kautta saatettu päätökseen. Tämä asia meitä suunnattomasti harmitti, sillä päätös ei todellakaan saanut kaikkia kysymysmerkkejä raukeamaan. Voisi jopa sanoa, että lopputulos ei ollut sitä mitä toivoimme saavamme aikaan aloitetta tehdessämme. 

Avointen varhaiskasvatuspalveluiden, ja etenkin kaikenlaisten matalan kynnyksen palveluiden arvostaminen on mielestämme ensisijaisen tärkeää kuntalaisten hyvinvointia ajateltaessa. Jos näihin matalan kynnyksen palveluihin ei osata panostaa, on tällainen ajattelutapa mielestämme varsin lyhytnäköistä. Niinpä käytyämme keskustelun loppuun teimme päätöksen, että Lape ei jätä asiaa tähän. Jäämme seuraamaan lastenkerhojen ja avointen palveluiden tilannetta, ja otamme asian uudelleen käsittelyyn heti alkuvuodesta 2016.


Kokouksen lopuksi mietimme mitä kaikkia asioita Lapessa olisi hyvä käsitellä, ja onko mahdollisesti kuntalaisilta tullut yhteydenottoja minkään asian tiimoilta. Esiin nousi kunnassamme hienosti toimiva koulujen perhetyö, sekä nyt uutena aloittaneet koulusosionomit. Mielestämme tällaiset työmuodot osoittavat edistyksellistä ajattelua, ja haluamme ehdottomasti Lapen taholta osoittaa tukemme( ja kiinnostuksemme) työmuodoille. Päätimme tutustua työmuotoihin tarkemmin jossakin tulevassa kokouksessamme.


Näin ensimmäisen kokouksen asiat oli käsitelty. Jos sinulla heräsi ajatuksia jonkin asian tiimoilta, niin älä epäröi kommentoida, tai ottaa yhteyttä meihin.

Seuraava kokous on 27.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti